LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii sunt speriați. Și pe bună dreptate, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii sunt speriați. Și pe bună dreptate, afirmă Zelenski

Este a 313-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Unitatea Ucrainei contrastează puternic cu teama care predomină în Rusia, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

FOTO Getty Images

UPDATE 06:00 Ucraina susţine că a provocat pierderi grele forţelor ruse în Bahmut

Armata ucraineană susţine că a provocat pierderi grele trupelor ruse în Bahmut, un orăşel din estul Ucrainei care este scena unor bătălii aprige de luni de zile, informează dpa.

Aproximativ 170 de soldaţi ruşi au fost ucişi sâmbătă în lupta pentru controlul asupra acestui oraş bombardat, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor Armate, Serhi Cerevati, potrivit Agerpres.

Cerevati a descris situaţia drept o "linie de asamblare a morţii" pentru ocupanţii ruşi şi a spus că cel puţin alţi 200 de soldaţi ruşi au fost răniţi.

Moscova nu a comentat, iar numărul exact al victimelor de pe câmpul de luptă este adesea imposibil de confirmat imediat.

Forţele ruse încearcă fără încetare să cucerească oraşul Bahmut, care a devenit un premiu simbolic pentru Moscova, chiar dacă analiştii spun că valoarea sa strategică este modestă.

UPDATE 03:00 Rusia a continuat atacurile cu drone în noaptea de duminică spre luni

Resturile unei drone distruse deasupra Kievului au căzut luni dimineaţa în districtul de nord-est al capitalei rănind o persoană, a declarat primarul oraşului Vitali Kliciko, informează Reuters.

Forţele ruse au continuat să atace Kievul pentru a doua noapte la rând, după ce au tras o ploaie de rachete asupra capitalei ucrainene în noaptea de Revelion şi mai devreme în cursul zilei de sâmbătă.

Un tânăr de 19 ani a fost spitalizat în districtul Desnianski din Kiev, a anunţat primarul Vitali Kliciko pe Telegram, după ce resturi de dronă au căzut pe o stradă şi au deteriorat o clădire din acest district.

Şi Kirilo Timoşenko, consilier prezidenţial, a informat că resturi de dronă au lovit districtul Desnianski din nord-estul Kievului, deteriorând o clădire. Cartierul, situat pe malul stâng al Niprului, este în principal o zonă rezidenţială şi cel mai populat cartier al capitalei.

UPDATE 01:00 Jens Stoltenberg: Ucraina trebuie să primească sprijin pe termen lung de la Occident

Ţările occidentale trebuie să fie pregătite să-i furnizeze Ucrainei sprijin în contextul în care Rusia nu dă semne că renunţă la intenţiile sale, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite duminică BBC.

Stoltenberg a declarat într-un interviu pentru BBC că sprijinul militar va asigura supravieţuirea Ucrainei ca ţară suverană şi va forţa Rusia să negocieze o încheiere a războiului.

Potrivit înaltului oficial aliat, programul de mobilizare parţială adoptat de Rusia în septembrie a arătat că Moscova nu are nicio dorinţă de a pune capăt războiului.

''Forţele ucrainene au avansat de câteva luni, dar ştim de asemenea că Rusia a mobilizat mult mai multe forţe, dintre care numeroase se antrenează acum. Toate acestea indică faptul că ruşii sunt pregătiţi să continue războiul şi pot încerca să lanseze o nouă ofensivă'', a continuat Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

În opinia sa, NATO trebuie să se asigure că Ucraina este într-o poziţie solidă în cazul unor negocieri între cele două părţi beligerante.

''Trebuie să furnizăm sprijin Ucrainei acum, inclusiv sprijin militar, pentru că aceasta este singura modalitate de a convinge Rusia că trebuie să se aşeze la masă şi să negocieze cu bună credinţă şi cu respectarea Ucrainei ca ţară independentă din Europa. Ceea ce ştim este că ceea ce Ucraina poate realiza în jurul acelei mese depinde total de puterea de pe câmpul de luptă'', a explicat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

UPDATE 00:00 Unitatea Ucrainei contrastează puternic cu teama Rusiei, afirmă Zelenski

Unitatea Ucrainei contrastează puternic cu teama care predomină în Rusia, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează duminică Reuters.

''Sentimentul de unitate, de autenticitate, de viaţă însăşi pe care îl avem contrastează puternic cu teama care predomină în Rusia'', a spus Zelenski în mesajul său video transmis sâmbătă noaptea cu ocazia intrării în Noul An, relatează Agerpres.

''Ruşii se tem. Puteţi simţi asta. Şi se tem pe bună dreptate, pentru că vor pierde. Drone, rachete, nimic altceva nu îi va ajuta, pentru că noi rămânem uniţi. Ei sunt uniţi doar de teamă'', a adăugat şeful statului ucrainean.

Consilierul său Mihailo Podoliak a afirmat că valul de atacuri cu drone contra unor oraşe din Ucraina în noaptea de Anul Nou arată că ''Rusia nu mai are vreun obiectiv militar''.

Podoliak a scris pe Twitter că Rusia şi-a schimbat strategia după 10 luni de când a lansat războiul împotriva Ucrainei.

''Rusia nu mai are vreun obiectiv militar. Ea încearcă să omoare cât mai mulţi civili şi să distrugă cât mai multe obiective civile posibil. Război de dragul de a ucide'', a adăugat Mihailo Podoliak.

În ultimele ore din anul 2022, Rusia a lansat atacuri cu drone împotriva mai multor oraşe ucrainene. Potrivit conducerii armatei ucrainene, toate dronele de producţie iraniană Shahed au fost doborâte înainte de a-şi atinge ţintele. Multe dintre aceste drone au vizat capitala Kiev şi oraşul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”